sunnuntai 7. toukokuuta 2017

SUOKUKKO

Suokukko (Calidris pugnax, aiemmin Philomachus pugnax)

Ilmajoella 7.5.2017 [Tuomikyläntie, 60720 Ilmajoki]


  • Tämä uusi tuttavuus löytyi sattumalta sunnuntaiaamun valokuvausretkeltä. En osannut arvata lajin olevan myös erittäin uhanalainen Suomessa. Suokukkoja oli muutamia kymmeniä kahlailemassa pellolle nousseessa vesikossa. Soidinmenot näyttivät olevan myös kovassa vauhdissa, ainakin koiraat kovasti röyhistelivät höyhenpukujaan naaraille.






Kitinoja (Ylistaro) 14.5.2017


Suokukko (Calidris pugnax, aiemmin Philomachus pugnax) on keskikokoinen kurppien heimoon kuuluva kahlaaja, joka herättää huomiota etenkin soidintanssillaan. Laji on Suomessa erittäin uhanalainen.



  • Lataa PDF-tiedosto "Suomen lintujen uhanalaisuus 2015" tästä
  • Sivulta 35 löytyy Suokukon uhanalaisuuskriteerit "CR" joka takoittaa "äärimmäisen uhanalaisia" ja lajin "esiintymisalueen tai levinneisyysalueen pienentymistä tai habitaatin laadun huonontumista."
  • Luonnontila.fi -sivuston mukaan "Suolinnuista voimakkaimmin on taantunut suokukko, jonka kanta väheni jaksolla 1981–2014 noin 95 %. Laji on kolmannen lintuatlaksen perusteella lähes hävinnyt Vaasan eteläpuolisesta osasta maata."

Ulkonäkö ja koko

Hyvin vaihteleva. Koiras ja naaras hyvin erikokoisia. Soidinasussa koiras harmaa tai ruskea mustalla ja valkoisella kuvioinnilla, kuviot vaihtelevat paljon. Kaulan ympärillä tuuhea kaulus, jonka väri vaihtelee mustasta ruskean kautta kokovalkoiseen. Naaras ja nuori ovat ruskeansävyisiä. Musta nappisilmä, suora nokka, selässä ja niskassa tummaa kuviointia. Tummalla siivellä heikko vaalea siipijuova, yläperän sivuilla räikeät valkoiset soikiot. Talvipukuiset linnut ovat harmaampia.

Koiraan pituus on 31–34 cm ja paino 168–242 g. Naaraan pituus on 25–26 cm ja paino 85–126 g. Suokukko on vaitelias. Ainoat äänet ovat hiljaisia kurahduksia. Soidintanssikin on äänetön tapahtuma.

Levinneisyys

Suokukko pesii Pohjois-Euroopassa ja Venäjällä. Se talvehtii Etelä- ja Länsi-Euroopassa, Afrikassa ja Intiassa. Talvehtimisalueillaan ne muodostavat jopa miljoonan yksilön parvia. Muuttolintu, joka palaa Suomeen huhti–toukokuussa. Toukokuun alussa voi parhailla levähdyspaikoilla, kuten Mietoistenlahdella, tavata satojen yksilöiden parvia. Syysmuutto alkaa jo kesäkuussa koiraiden ja pesinnässään epäonnistuneiden naaraiden muutolla. Nuoret linnut muuttavat elo–syyskuussa.

Euroopassa pesii noin 100 000–140 000 paria. Suomessa pesimäkannaksi on arvioitu noin 5 000–8 000 paria ja laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Suokukko pesii koko Suomessa, mutta on Etelä-Suomessa hyvin vähälukuinen ja yleinen Pohjois-Suomen suoalueilla. Venäjän Euroopan puoleisessa osassa arvioidaan pesivän yli miljoona paria. Koko maailman populaatioksi esitetään kuitenkin vain 2 miljoonaa yksilöä

Elinympäristö

Suot ja kosteat niityt, missä ruoho on tarpeeksi lyhyttä.


Kuvat: ©Kotistudio Pasi Kallio



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti