maanantai 9. maaliskuuta 2015

FASAANI

Fasaani (Phasianus colchicus)

Nurmossa 15.4.2015

Nurmossa 9.3.2015





Nurmossa 7.4.2014


"Fasaani (Phasianus colchicus) on suurehko ja värikäs, alkuperältään aasialainenpeltokanalintu, jota on istutettu moniin maihinriistalajiksi. Se on kestävä ja sopeutuva ja siksi sitä on levitetty lähes ympäri maapallon, myös Suomeen. Fasaani viihtyy hyvin asutusten lähistöllä."

Ulkonäkö ja koko


Fasaanikoiraan vartalo on tiilenpunainen tai kuparinruskea ja vihreäpilkkuinen. Pyrstö on pitkä, poikkiraitainen ja kärkeä kohti suippeneva. Pää on vihreän, siniharmaan ja punaisen kuvioima ja metallinkiiltoinen. Suhteellisen pienen pään takaosassa on pienet tupsut. Kaulan ympäri kulkee yleensä vaalea rengas, jonka muoto vaihtelee yksilöittäin, ja joka saattaa toisilta yksilöiltä puuttua kokonaan. Naaras on paljon huomaamattomampi ja muistuttaa harmaanruskeankirjavassa höyhenpuvussaan muiden kanalintujen naaraita, mutta eroaa niistä pitkän ja kapean pyrstönsä avulla. 

Fasaanikoiras on pyrstö mukaan luettuna 70–90 cm ja naaras 53–70 cm pitkä.Koiraan pisimmät pyrstösulat voivat olla jopa puolen metrin mittaisia. Vartalon osuus on 35–45 cm. Fasaanin siivenpituus on 21–25 cm ja siipien kärkiväli on 70–90 cm. Koiras painaa yleensä 1–1,3, joskus jopa 1,7 kg[6] ja naaras 0,7–1,2 kg.


Kuvat: ©Kotistudio Pasi Kallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti