sunnuntai 14. tammikuuta 2018

MUSTARASTAS

Mustarastas (Turdus merula)


Nurmossa 14.1.2018

  • Kävin kuvaamassa tulevan kevään ensimmäisiä lintukuvauksia. Mustarastas tuli syömään jäätyneitä marjoja Adonia-puskista - heitellen aina silloin tällöin muutaman marjan nokastaan maahan. ehkä ne olivat pahan makuisia, tai lintu tykkäsi valokoida ruokaansa... Kun sisältä kantautui musiikkia, sitä lintu tuntui kuuntelevan tai ihmettelevän mielellään ääniä.



Nurmossa 14.4.2017


Nurmossa 24.10.2020






Mustarastas (Turdus merula) on rastaiden sukuun kuuluva lintulaji.

Tuntomerkit

Mustarastas on 23,5–29 cm pitkä. Koiraan höyhenpuku on kokonaan musta ja sillä on keltainen nokka ja silmärengas. Naaras on väriltään tummanruskea. Kurkku on vaaleampi ja rinnassa on epäselvää täplitystä. Nuoret yksilöt muistuttavat vanhaa naarasta, mutta niillä on täplitystä myös yläpuolella.

Mustarastas on äänekäs lintu ja sillä on laaja äänivalikoima. Kutsuääniä muuttolennossa ovat rullaava ”srrri” ja syvä ”kok”. Huolestuneena mustarastas päästää hyvin ohutta ”tsiiih”-ääntä ja kovaa maiskutusta ”tsuk-uk-uk-...”. Varoitusääni on pitkään jatkuva, takova ja kirkas ”pli-pli-pli”. Laulu on kaunista melodista lurittelua, jossa on huilumaisia ääniä. Laulussa on rauhallinen tahti ja liukuvat sävelkorkeuden vaihtelut (Loudspeaker.svg näyte1?, Loudspeaker.svg näyte2?). Säkeet ovat melko lyhyitä ja toistuvat 3–5 sekunnin välein. Joidenkin yksilöiden säe voi olla haikeampi ja kuulostaa kulorastaan laululta. 

Mustarastas voi oppia matkimaan muun muassa ambulanssin sireenin ääntä, auton murtohälyttimen ulinaa, kännykän soittoääniä, moottorisahaa ja vislausta. Lintuasiantuntija Steven Dudleyn mukaan mustarastas harrastaa matkimista vain harvoin, toisin kuin kottaraiset ja muut rastaat. Mustarastaan laulutaito ei ole peritty ominaisuus, vaan nuori mustarastas opettelee laulunsa pääasiassa lajitovereiltaan.



Kuvat: ©Kotistudio Pasi Kallio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti