sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

TÖYHTÖHYYPPÄ

Töyhtöhyyppä (Vanellus vanellus)

  • Töyhtis on yksi minun suosikkilinnuistani. Se ei näytä kummoiselta, mutta lähikuvassa ja riittävässä valaistuksessa se on vertaansa vailla! Tämä värikäs ja terävän ryhdikäs lintu saa minut innostumaan kuvaamisesta joka kevät. Töyhtis on odotettu muuttolintu ja sen saapuminen tietää kevään etenemistä vauhdilla. Töyhtöhyyppä on myös sen verran arka lintu, että usein olen turvautunut autosta kuvaamiseen tämän linnun kanssa. Se kun ei ymmärrä pelätä autoa, vaan päästää usein lähelle, jopa muutaman metrin päähän.
Nurmossa 16.4.2017


"Töyhtöhyyppä (Vanellus vanellus) on kurmitsojen heimoon kuuluva rantalintu, joka on tavallinen lauhkeassa Euroopassa ja jota esiintyy pesimäaikaan myös Aasian lauhkeilla alueilla.

Ulkonäkö

Mustavalkoinen yleisväritys, Siivet ovat leveät ja niissä on pyöreät kärjet, Päästä lähtee lajille nimen antava töyhtö, Naarailla ja nuorilla linnuilla on kapeammat siivet, mutta muuten ulkonäkö on samankaltainen. Pituus 30 cm, paino 130–330 g, siipien kärkiväli 85 cm.

Ääni

Pitkä ja tasoltaan vaihteleva korkea naukuminen. Soidinlennossa hyyppä lentelee reviirinsä yllä ja tekee huikeita taitolentoesityksiä siivet humisten. Hyyppiä on metsästetty voimaperäisesti ainakin Tanskassa ja Ranskassa.

Suomen pesimäkanta käsitti noin 60 000 paria 1990-luvun lopulla. Euroopassa pesii vähintään miljoona paria töyhtöhyyppiä, joista Britteinsaarilla 190 000–240 000 paria."

Kuvat: ©Kotistudio Pasi Kallio


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti